Σίγουρα μόλις αντιληφθούμε αίμα στα κόπρανά μας, η πρώτη μας αντίδραση είναι να αγχωθούμε, ίσως και να τρομοκρατηθούμε.

Η ερώτηση λοιπόν είναι: Πρέπει να ανησυχούμε;

Η απάντηση είναι κάπως σύνθετη, αφού αίμα στις κενώσεις μπορούμε να δούμε από πολύ απλές καταστάσεις μέχρι σύνθετες ή και πολύ σοβαρές.

Παρακάτω, θα αναφέρουμε κάποιους βασικούς παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση αίματος στα κόπρανα.

Κολίτιδα: Πρόκειται για φλεγμονή του παχέος εντέρου, η οποία μάλιστα δημιουργεί έλκη (φλεγμονές & ρωγμές) εντός του τοιχώματός του. Για τον λόγο αυτό, ονομάζεται ιατρικά και Ελκώδης Κολίτιδα. Κλασική συμπτωματολογία της πάθησης, είναι η διάρροια, ο πόνος, το πύον, η βλέννα και το αίμα στα κόπρανα.

Αιμορροϊδοπάθεια: H αιμορροϊδοπάθεια είναι η διάταση του φλεβικού αγγειακού δικτύου του πρωκτικού δακτυλίου. Η αιμορραγία κυρίως κατά τη διάρκεια της κένωσης, ο πόνος όταν υπάρχει θρόμβωση των εν λόγω αγγείων καθώς και ο κνησμός, είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα της πάθησης. Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των αιμορροΐδων παίζει η διατροφή. Ωστόσο, στο σημείο αυτό, πρέπει να επισημάνουμε κάτι σημαντικό! Παρόλο που η αιμορροϊδοπάθεια καθαυτή δεν είναι μια επικίνδυνη πάθηση, δυστυχώς επειδή αποτελεί πάθηση ταμπού, ο ασθενής καθυστερεί να επισκεφθεί τον θεράποντα ιατρό και έτσι η κατάσταση επιδεινώνεται αρκετά.

Νόσος Crohn: Αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί φλεγμονή σε όλα τα στρώματα του εντερικού τοιχώματος, από το στόμα έως και τον πρωκτό. Δημιουργεί φλεγμονή και έλκη στο έντερο, προκαλώντας οξύ πόνο στον ασθενή και αλλεπάλληλες διάρροιες. Η Νόσος του Crohn, συνήθως αντιμετωπίζεται συντηρητικά με φαρμακευτική αγωγή. Στην περίπτωση όμως που δημιουργούνται συνεχόμενες επιπλοκές και η φαρμακευτική αγωγή δεν επαρκεί, αναγκαστικά επιλέγεται η χειρουργική οδός.

Πολύποδες: Η ύπαρξη πολυπόδων εντός του αυλού του παχέος εντέρου είναι μια κατάσταση που εντείνει την προσοχή μας. Οι πολύποδες είναι μορφώματα, καλοήθεις συστάδες κυττάρων, τα οποία αναπτύσσονται κατά μήκος του παχέος εντέρου. Μπορεί να πρόκειται για καλοήθη κύτταρα όπως είπαμε, αλλά πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση, καθώς υπάρχει περίπτωση να μεγαλώσουν, να αιμορραγήσουν και να εξελιχθούν σε κακοήθεια. Όπως καταλαβαίνουμε, είναι αρκετά πιθανό, να προκαλέσουν αιμορραγία στα κόπρανα.

Ραγάδα πρωκτικού δακτυλίου: Η ραγάδα είναι ουσιαστικά “σκίσιμο” στον βλεννογόνο του πρωκτού. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επώδυνη κατάσταση, η οποία δημιουργεί τοπικό έλκος. Χαρακτηριστικό της πάθησης, είναι το γεγονός ότι οι ασθενείς αποφεύγουν να πάνε τουαλέτα, λόγω του πόνου. Ο κνησμός και η αιμορραγία κατά την διάρκεια της κένωσης, αποτελούν χαρακτηριστικά συμπτώματα της πάθησης.

Εκκολπωματίτιδα: Τα εκκολπώματα είναι μικρά εξογκώματα που σχηματίζονται στο παχύ έντερο. Υπάρχει πιθανότητα να μολυνθούν από κάποιο μικρόβιο και να προκληθεί φλεγμονή ή και απόστημα μέσα στην κοιλιά. Ο πόνος στην κοιλιά, η δυσκοιλιότητα, η διάρροια καθώς και η εμφάνιση αίματος στα κόπρανα, πρέπει να μας θορυβήσουν.

Αγγειοδυσπλασία: Αποτελεί έναν από τους πιο συνηθισμένους λόγους αιμορραγίας του παχέος αλλά και του λεπτού εντέρου.Προκαλούνται βλάβες σε όλο το μήκος του πεπτικού σωλήνα και η ένταση συμπτωμάτων ποικίλλει ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση.

Καρκίνος παχέος εντέρου: Πρόκειται φυσικά για μια άκρως σημαντική κατάσταση, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν ταχύτερα. Αποτελεί τον τρίτο συχνότερο τύπο καρκίνου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Εμφανίζεται συνήθως μετά τα 50 έτη και για τον λόγο αυτόν, είναι σημαντικό σε αυτές τις ηλικίες, να υπάρχει στο ετήσιο check up και η κολονοσκόπηση. Βεβαίως, αν υπάρχει ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου στην οικογένεια, τότε οι προληπτικοί έλεγχοι θα πρέπει να ξεκινήσουν σε νεαρότερη ηλικία.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου ποικίλλουν, όπως επίσης και η έντασή τους. Αλλαγές στις εντερικές συνήθειες (για παράδειγμα δυσκοιλιότητα και μετά από λίγο διάρροια), πόνος στην περιοχή χαμηλά της κοιλιακής χώρας, αίσθηση δυσφορίας, φουσκώματος, μείωση βάρους και ύπαρξη αίματος στα κόπρανα, είναι κάποια από τα συνηθισμένα συμπτώματα της πάθησης. Ωστόσο, αξίζει στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι στην περίπτωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, μαζί με την ύπαρξη αίματος, συνήθως δεν συνυπάρχει και πόνος.

Καταληκτικά, πρέπει να τονίσουμε κάποια πράγματα.

Το αίμα στα κόπρανα μπορεί όπως είδαμε να σχετίζεται με ποικίλους παράγοντες, διαφορετικής σημασίας. Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να κάνουμε μόνοι μας διάγνωση ή ακόμα χειρότερα να αγνοήσουμε τα συμπτώματα. Είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνήσουμε άμεσα με έναν εξειδικευμένο Χειρουργό που είναι σε θέση να αξιολογήσει τα συμπτώματα και τα ευρήματα και να μας κατευθύνει σωστά, έγκαιρα και έγκυρα!