Αντιμετώπιση συριγγίων πρωκτού

με χρήση ενδοαυλικού laser

Συρίγγια Πρωκτού

Τι είναι τα συρίγγια του πρωκτού;

Το παραεδρικό/περιεδρικό συρίγγιο ή συρίγγιο πρωκτού είναι το κανάλι επικοινωνίας (συριγγώδης πόρος), που αναπτύσσεται μεταξύ του εσωτερικού του πρωκτικού σωλήνα και του περιπρωκτικού δέρματος. Τα συρίγγια μπορούν να αναπτυχθούν σε διάφορα σημεία του ανθρώπινου σώματος και παίρνουν την ονομασία τους ανάλογα με την περιοχή που θα εμφανιστούν.

Τα συρίγγια του πρωκτού απαρτίζονται από το έσω και έξω στόμιο και τον συριγγώδη πόρο. Το έσω στόμιο βρίσκεται εσωτερικά στο ορθό, ενώ το έξω στο δέρμα της περιπρωκτικής περιοχής. Το έσω και έξω στόμιο συνδέονται με τον σηραγγώδη πόρο (συρίγγιο).

Από τι δημιουργούνται τα συρίγγια πρωκτού;

Η μικροβιακή μόλυνση και κατ’ επέκταση η αποστηματοποίηση των πρωκτικών αδένων είναι η κύρια αιτία δημιουργίας των συριγγίων του πρωκτού.

Ο πόρος από τον οποίο οι περιπρωκτικοί αδένες διοχετεύουν το έκκριμά τους φράζει, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια κλειστή κοιλότητα που αποστηματοποιείται. Η αποστηματοποιημένη κοιλότητα γεμίζει με πύον και αυτό ακριβώς είναι που ονομάζεται  περιεδρικό απόστημα. Το απόστημα αυτό βαθμηδόν μεγεθύνεται και προκαλεί αρκετό πόνοερυθρότητα, και διόγκωση στο περιπρωκτικό δέρμα. Το απόστημα μπορεί να παροχετευτεί αυτόματα ή χειρουργικά προς το δέρμα. Άλλοι παράγοντες όπως:

  • Η λοίμωξη ή φλεγμονές του εντέρου (νόσος Crohn)
  • Η εξασθένηση του οργανισμού (AIDS)
  • Τα διευρυμένα θηλώματα
  • Τα πρωκτικά κονδυλώματα

έχει παρατηρηθεί ότι είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία αποστημάτων στον πρωκτό, που δυνητικά εξελίσσονται σε συρίγγια.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνονται τα περιεδρικά συρίγγια;

Τα κύρια συμπτώματα των συριγγίων είναι ο οξύς πόνος (βαθμιαία επιδεινώνεται), η ερυθρότητα και το οίδημα στην περιοχή του πρωκτού και ενίοτε ο πυρετός (λόγω της μικροβιαιμίας που προκαλείται). Nα σημειωθεί πως, η χειρουργική παροχέτευση του αποστήματος απαλύνει τα προαναφερθέντα συμπτώματα και καταλήγει στην δημιουργία του περιεδρικού συριγγίου. Ο ασθενής θα παρατηρήσει μια συνεχή εκροή ενός συχνά δύσοσμου πυώδους ή οροαιματηρού υγρού, από το έξω στόμιο στην περιπρωκτική περιοχή, καθώς και κνησμό.

Πώς γίνεται η διάγνωση των περιεδρικών συριγγίων;

O χειρουργός εξετάζει τον ασθενή και αξιολογεί τα συμπτώματά του. Ιδιαιτέρως χρήσιμη αποδεικνύεται η δακτυλική εξέταση προκειμένου να προσδιοριστεί η θέση του έσω στομίου και εάν είναι δυνατόν η πορεία του συριγγίου. Διενεργείται και ενδοσκοπική εξέταση του ορθού (ορθοσιγμοειδοσκόπηση) για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και αν σχετίζεται το έσω στόμιο με τον ορθοπρωκτικό δακτύλιο. Πολύ πιθανό είναι να πραγματοποιηθούν και αιματολογικές εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί εάν ο ασθενής πάσχει και από άλλες παθήσεις που σχετίζονται με την αυξημένη εμφάνιση συριγγίων, όπως (HIV, σύφιλη, ακτινομυκητίαση, χλαμύδια). Τέλος, είναι σημαντικό να προσθέσουμε στις διαγνωστικές εξετάσεις και η MRI με πρωτόκολλο συριγγίων πρωκτού. Πρόκειται για μαγνητική τομογραφία υψηλής ανάλυσης και διενεργείται στο Ιατρικό Αθηνών.

Θεραπεία: Γιατί το ενδοαυλικό laser είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης;

Εξαιτίας της αλματώδους ανάπτυξης της τεχνολογίας, η σύγχρονη χειρουργική είναι σε θέση να προτείνει μεθόδους ελάχιστα επεμβατικές, προκειμένου να αντιμετωπίσει παθήσεις, όπως τα συρίγγια πρωκτού. Οι χειρουργοί προτείνουν το ενδοαυλικό Laser για την διάνοιξη/παροχέτευση του αποστήματος διότι:

  • Είναι γρήγορο, δεν τραυματίζει και δεν είναι επίπονο
  • Είναι ακριβές και προσφέρει μια ασφαλή τεχνική
  • Δεν αφήνει σημάδια, εφόσον δεν απαιτούνται τομές
  • Δεν επιφέρει επιπλοκές και μολύνσεις
  • Προσφέρει άμεση αποκατάσταση μέσω άριστου αισθητικού και λειτουργικού αποτελέσματος
  • Είναι το ίδιο αποτελεσματικό σε όλα τα μήκη συριγγίων.
Διερεύνηση συριγγίου πρωκτού και εφαρμογή ενδοαυλικού laser - Αναστάσιος Καρανδρέας Γενικός Χειρουργός Πρωκτολόγος

Κλείστε το ραντεβού σας

Στο υπερσύγχρονο Κέντρο Παθήσεων Πρωκτού με τον Ιατρό Δρ. Αναστάσιο Καρανδρέα

Επείγουσα ανάγκη

+30 6944789999