Αντιμετώπιση Κύστης Κόκκυγος

με χρήση οπτικής ίνας laser

Κύστη Κόκκυγος

Τι είναι η κύστη κόκκυγος;

Η κύστη κόκκυγα (γνωστή και ως τριχοφωλεακό συρίγγιο) είναι μια φλεγμονή που εντοπίζεται στο δέρμα και στον υποδόριο ιστό, της περιοχής χαμηλά στην σπονδυλική στήλη (ουρά). Το φλεγμονώδες υγρό που περιέχει η κύστη, δύναται να είναι διαυγές (ορώδες), οροαιματηρό ή πυώδες (πύον). Το πρόβλημα της κύστης εμφανίζεται όταν οι θύλακες των τριχών μολυνθούν και αναπτύξουν ένα απόστημα στην περιοχή του κόκκυγα. Εμφανίζεται και στα δύο φύλα, είναι όμως συχνότερη στους άνδρες και δη, στους δασύτριχους νεαρής ηλικίας. Κυρίως εμφανίζεται σε εφήβους και αποτελεί μια αρκετά συχνή πάθηση.

Ποια συμπτώματα προκαλεί η κύστη κόκκυγος;

Τα κύρια συμπτώματα της κύστης του κόκκυγα είναι τα εξής:

 • Πόνος.
 • Ερυθρότητα του δέρματος.
 • Διαρροή πύου ή αίματος από ένα άνοιγμα του δέρματος.
 • Δυσάρεστη οσμή πύου που στάζει.
 • Πυρετόςδυσφορία ή ναυτία που προκαλούνται από την μόλυνση.

Ποια συμπτώματα προκαλεί η κύστη κόκκυγος;

Η κύρια αιτία  θεωρείται ο δασυτριχισμός. Πιο συγκεκριμένα, η τρίχα μπορεί να μπει στο δέρμα και ως εκ τούτου μέσω της οπής που δημιουργεί, εισχωρούν μικρόβια στον ιστό, που όμως υπό κανονικές συνθήκες ορθώς βρίσκονται εξωτερικά, στο δέρμα της περιοχής. Δημιουργείται τοιουτοτρόπως μια χρόνια φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της, οδηγεί στη δημιουργία της κύστης. Μάλιστα, δεν είναι διόλου απίθανο να βρίσκονται και τρίχες στο εσωτερικό της κύστης. Να σημειωθεί πως υπάρχει το ενδεχόμενο (σπάνιο μεν), η κύστη να δημιουργηθεί στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Έτερη αιτία δημιουργίας της κύστης κόκκυγα, αποτελούν οι τραυματισμοί της ιεροκοκκυγικής περιοχής που δύνανται να προκληθούν από συγκεκριμένα ρούχα ή εσώρουχα, από σκληρό ή/και ακατάλληλο κάθισμα ή καρέκλα, από την λάθος θέση του σώματος στη διάρκεια της εργασίας και τέλος, την οποιαδήποτε ασκηθείσα πίεση στην περιοχή του κόκκυγα.

Παράγοντας που μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για την κύστη κόκκυγα είναι και η παχυσαρκία, καθώς ευνοεί την εφίδρωση της περιοχής. Οι μεγάλοι γλουτοί και η βαθειά μεσογλουτιαία πτυχή, συντελούν επίσης στη δημιουργία της κύστης. Όπως επίσης συντελούν και οι κακές ή ελλιπείς συνθήκες υγιεινής της ευρύτερης περιοχής.

Πώς γίνεται η διάγνωση της κύστης κόκκυγος;

Η διάγνωση της κύστης είναι κατά κύριο λόγο κλινική, λαμβάνοντας υπόψη τα συμπτώματα του ασθενούς, το οικογενειακό και προσωπικό του ιστορικό και την παρατήρηση της κύστης ή του αποστήματος στην ιεροκοκκυγική περιοχή. Αν γίνεται λόγος για απλές φλεγμονές δερματικών κύστεων και ιδρωταδενίτιδες, αυτές θα πρέπει να διαγιγνώσκονται εγκαίρως ώστε να μην υποβληθεί ο ασθενής σε λάθος χειρουργείο.

Η λύση στην κύστη κόκκυγα: Θεραπεία με χρήση οπτικής ίνας laser.

H ενδεδειγμένη θεραπεία της πάθησης είναι η χειρουργική αντιμετώπιση. Σε αντίθεση με το παρελθόν, οι σημερινές παροχές της ιατροτεχνολογίας δίνουν τη δυνατότητα στον ασθενή για άμεση και ανώδυνη θεραπεία στη βάση της κλινικής ημέρας. Η κύστη κόκκυγος πλέον αντιμετωπίζεται με χρήση οπτικής ίνας laser.

Καθαρισμός κύστης κόκκυγος

Group 102

Η δυνατότητα χρήσης ενδοαυλικού laser καθιστά την επέμβαση εκτός από ανώδυνη και αναίμακτη. Καυτηριάζονται τα συρίγγια εσωτερικά, χωρίς να αφαιρούνται, αφού έχει προηγηθεί επιμελής καθαρισμός με ειδικό βουρτσάκι των πιθανών τριχών. Στον ασθενή χορηγείται τοπική αναισθησίαΤα αποτελέσματα της θεραπείας με ενδοαυλικό laser 360 μοιρών, είναι πραγματικά εντυπωσιακά.

Δείτε εδώ την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα με χρήση ενδοαυλικού laser

Play Video

Πλεονεκτήματα της θεραπείας με laser

Συνοπτικά, τα πλεονεκτήματα της χρήσης οπτικής ίνας laser είναι τα εξής:

 • Δεν παρουσιάζεται αιμορραγία
 • Πραγματοποιείται τοπική αναισθησία και δεν χρειάζεται νοσηλεία
 • Διαρκεί περίπου 15 – 20 λεπτά
 • Δεν προκαλείται μετεγχειρητικός πόνος ούτε χειρουργικά τραύματα
 • Δεν απαιτούνται αλλαγές σε γάζες
 • Προσφέρει ταχεία ανάρρωση και άμεση επανένταξη στην καθημερινότητα
 • Δεν αφήνει αντιαισθητικά σημάδια
 • 1% πιθανότητα υποτροπής (ποσοστό που δεν συνοδεύει άλλον τύπο επέμβασης)

Κλείστε το ραντεβού σας

Στο υπερσύγχρονο Κέντρο Παθήσεων Πρωκτού με τον Ιατρό Δρ. Αναστάσιο Καρανδρέα

Επείγουσα ανάγκη

+30 6944789999