Για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης, η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies.

Ραγάδα πρωκτού

Τι είναι η ραγάδα πρωκτού;

Η ραγάδα πρωκτού είναι μια επώδυνη κατάσταση που αφορά τις παθήσεις του πρωκτού. Ουσιαστικά, μιλάμε για ένα «σκίσιμο» στον βλεννογόνο του πρωκτού και λύση της συνέχειας αυτού, που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός τοπικού έλκους. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, πρόκειται για μια πολύ επώδυνη κατάσταση κατά τη διάρκεια της κένωσης αλλά και ώρες μετά από αυτήν.

Επιδημιολογικά, η ραγάδα πρωκτού εμφανίζεται σε αντίστοιχο ποσοστό και στα δύο φύλα και αφορά περίπου το 15% περίπου του γενικού πληθυσμού.

Ραγάδα πρωκτού

Πού οφείλεται η ραγάδα πρωκτού;

Χαρακτηριστικό της παθήσεως αυτής είναι ότι οι ασθενείς αποφεύγουν όσο μπορούν να πάνε για κένωση λόγω της οδυνηρής κατάστασης που αντιμετωπίζουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να σκληραίνουν τα κόπρανα και να τραυματίζουν εκ νέου την πρωκτική περιοχή.

Παράλληλα, η ραγάδα πρωκτού, μπορεί να οφείλεται σε δυσκοιλιότητα, η έντονη υπερτονία του έσω σφιγκτήρα της περιοχής, εντερικές φλεγμονές, αυτοάνοσα νοσήματα όπως η νόσος Crohn ή και ορισμένες καθημερινές συνήθειες.

 

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η ραγάδα πρωκτού;

Εκτός από τον οξύτατο πόνο, συνήθως συνυπάρχει κνησμός στην περιοχή και αιμορραγία κατά τη διάρκεια της κένωσης. Να σημειωθεί ότι, ο πόνος είναι αφόρητος και πολλές ώρες και μετά την κένωση.

Ραγάδα πρωκτού

Πως γίνεται η διάγνωση της ραγάδας πρωκτού;

Η διάγνωση είναι συνδυαστική. Γίνεται από το ιστορικό του ασθενούς, το οποίο είναι κάτι παραπάνω από σαφές και, φυσικά, από την κλινική εξέταση. Κατά την κλινική εξέταση, παρατηρείται ένα έλκος στο έξω στόμιο του πρωκτού και πολλές φορές είναι τόσο βαθύ που φαίνονται μέχρι και οι ίνες του έσω σφιγκτήρα. Χαρακτηριστικό της πάθησης, είναι και η λίαν επώδυνη δακτυλική εξέταση πάνω από τη ραγάδα και κυρίως κατά την 6η ώρα (αντιστοιχεί δηλαδή στη θέση 6 του καντράν ενός ρολογιού) του πρωκτικού δακτυλίου, σημείο όπου εντοπίζεται το 90% των ραγάδων.

 

Πως αντιμετωπίζεται η ραγάδα πρωκτού;

Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συντηρητική με βελτίωση της διατροφής που έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των κενώσεων ή φαρμακευτική με τοπικές αλοιφές νιτρωδών. Και οι δυο μέθοδοι, βέβαια, έχουν φτωχά αποτελέσματα.

Μέχρι πρόσφατα, η μέθοδος εκλογής για την οριστική αντιμετώπιση της πάθησης ήταν η χειρουργική πλάγια έσω σφιγκτηροτομή. Ωστόσο, χάρη στην πρόοδο της επιστήμης και της υψηλής τεχνολογίας κατέστη πλέον δυνατή μια νέα μέθοδος θεραπείας της ραγάδας με j-plasma, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Αθηνών.

 

Παρακολουθήστε το βίντεο της αποκατάστασης ραγάδας πρωκτού:

 

Ποια είναι η καινοτομία της μεθόδου J-Plasma;

Η Κλινική Παθήσεων Πρωκτού του Ιατρικού Αθηνών, με Διευθυντή τον Γενικό Χειρουργό, απόλυτα εξειδικευμένο στις παθήσεις πρωκτού, Δρ. Αναστάσιο Καρανδρέα, εισήγαγε στην Ελλάδα την τεχνολογία J-Plasma.

Αρχικά, γίνεται ψεκασμός της ραγάδας με ειδικό υλικό (πλάσμα), το οποίο καταστρέφει τον ουλώδη ιστό και αποκαθιστά σιγά σιγά τη συνέχεια του βλεννογόνου, χωρίς μείζον τραύμα. Σε συνδυασμό με την ψυχρή αιμόσταση (cool coagulation), η μέθοδος αυτή οδηγεί σε θεραπεία της ραγάδας ανώδυνα και οριστικά.

Η διαδικασία γίνεται με περιοχική αναισθησία από εξειδικευμένο αναισθησιολόγο και στη βάση της κλινικής ημέρας (one day clinic).

Έτσι, αποφεύγεται ο τραυματισμός της περιοχής, όπως στις προγενέστερες χειρουργικές μεθόδους καθώς και ένας βαθμός ακράτειας που δημιουργούσαν αυτές για κάποιες εβδομάδες ή και μήνες. Όλα τα παραπάνω, έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνεται η ταλαιπωρία του ασθενούς και να εκτοξεύονται τα ποσοστά επιτυχίας για την αντιμετώπιση της πάθησης.

Ο Αναστάσιος Καρανδρέας είναι Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Αθηνών, ενώ έχει υπάρξει στην αντίστοιχη θέση και σε άλλα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας.

Είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, απόφοιτος Ιατρικής Σχολής Αθηνών, έχοντας κάνει το πτυχιακό του έτος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard, Boston USA.